

VICTORIA INSTITUTION (COLLEGE) 78-B, ACHARYA PRAFULLA CHANDRA ROAD, KOLKATA-700 009

Phone : 91 33 2350 1959 Fax : 91 33 2360 0046

Website : www.victoriacollege.co.in

Date :... 30 [9] 2023

Ref. No. :....

Notice

It is hereby informed that an Add-On Course entitled "Sanskrit - The Fountain-source of Indian Heritage" is going to be organized by the Department of Sanskrit, Victoria Institution (College) from October 06, 2023. The Inauguration programme of the Add-On Course will be held at 1pm on October 06, 2023.

Interested students from all the disciplines of our college are requested to enroll their names by October 03, 2023.

The syllabus and class-schedule are enclosed herewith.

Suchismita Khanra 30/9/23

Head, Department of Sanskrit

& Course-coordinator

[Dr. Maitreyi Ray Kanjilal]

Principal Principal VICTORIA INSTITUTION



VICTORIA INSTITUTION (COLLEGE)

78-B, ACHARYA PRAFULLA CHANDRA ROAD, KOLKATA-700 009

Phone : 91 33 2350 1959 **E** Fax : 91 33 2360 0046 Website : www.victoriacollege.co.in

Date: 30/9/2023

Ref. No. :....

Add-On Course entitled "Sanskrit - The Fountain-source of Indian Heritage"

Department of Sanskrit, Victoria Institution (College)

Course Duration - 30 hours [Theory - 18 hrs. + Practical - 12 hrs.]

(Students must attend at least 60% classes to receive the certificate)

Syllabus

Module no.	Topic	No. of classes (=Hours)	
I	a.Sanskrit as the Fountain- source of Indian Heritage – Introduction b. Philological Introduction to Sanskrit language	2+1=3	
II	a. Basics of Sanskrit Pronunciation b. Recitation of Sanskrit Hymns (stotra)	2+4=6	
ш	Vedic Chanting & Sanskrit Song		
IV	Basics of Sanskrit Drama	6	
V	Basics of Manuscriptology and an introduction to Paleography with special reference to Brahmî Script	4	
VI	Contribution of Sanskrit in the field of Indian Philosophy, Polity, Science & Technology	7	

Coordinator: Dr. Suchismita Khanra (Joardar) SK Joint Coordinator: Prof. Arijit Baidya Richy

Principal VICTORIA INSTITUTION (Collegal



VICTORIA INSTITUTION (COLLEGE) 78-B, ACHARYA PRAFULLA CHANDRA ROAD, KOLKATA-700 009

Phone : 91 33 2350 1959 Fax : 91 33 2360 0046 Website : www.victoriacollege.co.in

Date :.. 30/9/2023

Ref. No. :....

Add-On Course entitled "Sanskrit - The Fountain-source of Indian Heritage" Department of Sanskrit, Victoria Institution (College) Course Duration - 30 hours (18 hrs Theory + 12 hrs Practical)

Date	Time	Topic	Teacher
06.10.2023 (Friday)	2pm to 4pm (2hrs)	Sanskrit as the Fountain- source of Indian Heritage - An Introduction	Dr. Suchismita Khanr (Joardar)
07.10.2023 (Saturday)	7pm to 9 pm (2hrs)	 a) Philological Introduction to Sanskrit Language b) Ancient Indian Polity: Post Vedic Period 	Dr. Sulagna Pradhan
09.10.2023 (Monday)	7pm to 9 pm (2hrs)	Introduction to Manuscriptology and Paleography with Special Reference to Brāhmī Script	Dr. Sulagna Pradhan
10.10.2023	3pm to 5 pm	Practice of Brahmi Script	Dr. Sulagna Pradhan
(Tuesday)	(2hrs)	(Practical)	
11.10.2023	7pm to 9 pm	Basics of Sanskrit	Prof. Arijit Baidya
(Wednesday)	(2hrs)	Pronunciation	
12.10.2023	7pm to 9 pm	An Introduction to Sanskrit	Prof. Madhulina Das
(Thursday)	(2hrs)	Literature	
13.10.2023	7pm to 9 pm	Recitation of Sanskrit Hymns	Prof. Arijit Baidya
(Friday)	(2hrs)	(Practical)	
14.10.2023	7pm to 9 pm	Recitation of Sanskrit Hymns	Prof. Arijit Baidya
(Saturday)	(2hrs)	(Practical)	

Class Schedule

5K 30/9/23





VICTORIA INSTITUTION (COLLEGE) 78-B, ACHARYA PRAFULLA CHANDRA ROAD, KOLKATA-700 009 Phone : 91 33 2350 1959 - Fax : 91 33 2360 0046

Website : www.victoriacollege.co.in

Ref. No. :....

Date : . 30/9/2023

16.10.2023	7pm to 9 pm	Introduction to Sanskrit	Prof. Madhulina Das
(Monday)	(2hrs)	Drama and Dramaturgy	
17.10.2023 (Tuesday)	3pm to 5 pm (2hrs)	Appreciation of Sanskrit Drama (Practical)	Prof. Madhulina Das
01.11.2023 (Wednesday)	7pm to 8 pm (1hr) 8pm to 9 pm (1hr)	a) Indian Polity as reflected in Vedic Literature b) Contribution of Sanskrit to Ancient Indian Astronomy and Mathematical Science	a)Dr. Suchismita Khanra (Joardar) b) Prof. Bhupali Bhattacharya
02.11.2023	7pm to 9 pm	Vedic Chanting	Dr Suchismita Khanra
(Thursday)	(2hrs)	(Practical)	(Joardar)
03.11.2023	7pm to 9 pm	Sanskrit Songs	Dr. Suchismita Khanra
(Friday)	(2hrs)	(Practical)	(Joardar)
04.11.2023	7pm to 9 pm	An Introduction to Indian	Prof. Bhupali Bhattacharya
(Saturday)	(2hrs)	Philosophy	
06.11.2023	7pm to 9 pm	The Contribution of Ancient	Dr. Dipanwita Basu
(Monday)	(2hrs)	India to Medical Science	

SK 30/9/23 Reidy

Principal VICTORIA INSTITUTION (College)

Add-on Course organised by The Department of Sanskrit from 06.10.2023 to 06.11.2023

An Add-on Course entitled "Sanskrit - The Fountain-Source of Indian Heritage" was organised by the Department of Sanskrit at College premises for the interested students from all disciplines of the college. The inaugural session, presided over by our honourable Principal Dr. Maitreyi Ray Kanjilal, was held on October 06, 2023. Prof. Suchhanda Ghosh, Coordinator of All Add-on courses and all the faculty members [Joint Coordinators, Dr. Suchismita Khanra (Joardar), and Prof. Arijit Baidya as well as Prof. Madhulina Das, Dr. Sulagna Pradhan, Dr. Dipanwita Basu and Prof. Bhupali Bhattacharya] of the Department of Sanskrit were present too. The 30 hours (Theory 18 hours + Practical 12 hours) course was spread over 15 days from October 06 to November 06, 2023. The illuminating lectures delivered by the faculty members of the Department covered various aspects of the thrust area, i.e. Philological introduction to Sanskrit language, Basics of Sanskrit pronunciation, Introduction to Sanskrit literature, Role of Sanskrit in Ancient Indian Philosophy and Polity as well as in science and technology. The participants were most interested and excited to attend the practical classes on recitation of Sanskrit Hymns, Vedic chanting and Sanskrit songs, appreciation of Sanskrit drama and dramaturgy and Sanskrit Manuscriptology and Paleography as well. Twenty-four participants were awarded certificates on December 20, 2023 in the august presence of our Principal Dr. Maitreyi Ray Kanjilal and IQAC Coordinator, Dr. Sumallya Karmakar.



Inaugural speech by Honourable Principal Madam



Lecture given by a faculty member



Participants with their certificates